Секционна гаражна врата

Секционна гаражна врата

- описание, предимства и недостатъци, цена
автор: Марин Чучуков

Секционна гаражна врата

   Секционната гаражна врата е сред най-търсените видове гаражни врати. Тя притежава редица предимства, а цената е приемлива. В интерес на истината, секционната гаражна врата има и някои недостатъци и специфични особености, които трябва да вземем под внимание...

   Както споменахме в уводната статия, на нашия пазар се продават най-различни модели гаражни врати, с различни качества и цени. В няколко поредни публикации ще разгледаме най-популярните видове и първият от тях ще бъде секционната гаражна врата. 
  Описание на секционната врата. Тя е съставена от отделни плоскости с дебелина 40-45 мм и височина 500-610 мм. Всяка секция е съставена от два листа горещо поцинкована стомана, покрити с боя и защитен слой, а пространството между тях е запълнено с пенополиуретан, който има висока плътност. Този материал е с добри шумо- и топлоизолационни свойства, а при това се смята и за екологично чист. Гумираното уплътнение, покриващо контура на вратата, дава на гаража допълнителна топлоизолация и защитава помещението от проникване на влага и прах. То също така компенсира неравностите на пода и предпазва от повреда автомобила, ако ръбът на вратата влезе в досег с него.
   Задвижването може да бъде ръчно или автоматично, като в този случай има опция за монтиране на фотоелемент, контролиращ хода на вратата при появата на някакво препятствие, а управлението може да бъде и дистанционно. Вариантите на заключване на секционната гаражна врата са няколко - автоматично заключващо устройство, ръчно заключване, сигнализация. В разцветката стандартни са белият и кафявият цвят, но можете да поръчате и купите за вашия гараж врата с уникален десен, който да пасне максимално на стила на дома и да подчертае вашата индивидуалност. 
   Сред главните предимства на секционната гаражна врата е това, че тя се отваря вертикално нагоре, а ламелите се разполагат успоредно на повърхността на тавана. Това пести място и ви позволява да влезете в гаража директно от уличното платно, без да затруднявате по никакъв начин движението. Специалното покритие предпазва вратата от неблагоприятни влияния на околната среда - влага, дъжд, град, сняг и високи температури. Секционните гаражни врати са пожароустойчиви, с добра шумо- и топлоизолация.
   Сред недостатъците на секционните врати се посочва изискването за периодични технически прегледи. Проблеми може да ви създаде автоматиката, или да се скъса пружина. Входът на гаража трябва да има праг на тавана - зад него се разполагат секциите на вратата при отваряне. Гаражът трябва да има и нужната дълбочина (зависи от височината на входа).
   Срокът на експлоатация на секционната гаражна врата достига 20-25 години. Монтажът не е сложен, но е най-добре да се обърнете към специалист. Обикновено фирмата от която закупите гаражната врата разполага и с екип от монтажници. Цените на секционните врати зависят от размера, вида на ламелите, допълнителните екстри, фирмата-производител, качеството.
   Още статии, посветени на гаражните врати ще откриете в Съдържанието.
   Средната цена на една секционна гаражна врата е 1 100 - 1 500 лв., а подробности за актуалните цени и промоции можете да получите от специализираните фирми.