Ролетна гаражна врата

Ролетна гаражна врата

- особености, предимства и недостатъци, цена
автор: Марин Чучуков


ролетна гаражна врата

   Ролетната гаражна врата има редица предимства, като същевременно е и на достатъчно ниска цена. Това я прави предпочитан бюджетен вариант сред гаражните врати...

   Ролетните врати като устройство наподобяват секционната гаражна врата, чиито предимства и недостатъци разгледахме по-рано, но разбира се имат своите специфични особености. Както подсказва и наименованието, гаражната врата тип ролетка представлява гъвкаво платно, съставено от отделни плоскости, които при отваряне се навиват на ролка. Валът, върху който се навиват отделните сегменти на платното, се разполага в кутия, която може да бъде разположена както от външната, така и от вътрешната страна на гаража. Последният вариант е за предпочитане, както от гледна точка на естетиката, така и от гледна точка на сигурността.
   Самите ламели могат да бъдат еднослойни или многослойни, изработени от стомана и алуминий. Те могат да бъдат плътни, перфорирани или с допълнителна термоизолация. Най-често ролетните гаражни врати са съставени от алуминиеви сегменти 77 х 19 мм с полиуретанов пълнеж. Върху тях се нанася прахово полимерно покритие, което осигурява добра корозионна защита и здравина. С по-лоша топлоизолация, но с по-висока сигурност и защита срещу взлом са ролетните гаражни врати, снабдени със стоманени ветроупорни ламели 105 x 0,6 мм поцинковани с прахово покритие.
   Стандартните цветове са кафяв, бял и сив, срещат се врати в цвят махагон, дъб или орех. Също така се предлагат и други цветове, като това оказва обаче известно влияние върху крайната цена.
   Задвижването на ролетната гаражна врата обикновено става посредством двигател, контролиран от бутон, електрически ключ или дистанционно управление. В случай на проблеми с електрозахранването е предвидена възможност за ръчно управление на вратата. Това става с помощта на жило, което разблокира двигателя.
   Сред главните предимства на този вид гаражна врата са ниската цена (особено стоманената ролетка без изолация и допълнителни защити), лесният монтаж, пестенето на полезно пространство. Сред недостатъците на ролетните врати следва да отбележим по-лошата топлоизолация, невъзможността да се снабдят с по-големи прозорци или допълнителна прорязана врата. Много от моделите не осигуряват достатъчно добра защита от взлом. За да бъдем напълно коректни, следва да отбележим, че това се отнася най-вече за термоалуминиевите щори, продавани от някои недобросъвестни търговци на "уникално изгодна цена" в качеството на пълноценна врата за гараж.
   Още статии за гаражните врати - в Съдържанието.
   Цената на ролетната гаражна врата зависи от вида и качеството на ламелите, както и от допълнителните екстри - автоматика, възможност за аварийно отваряне, цвят. Средната цена на ролетните врати е 100-150 лв. за квадратен метър, автоматиката - 400-600 лв., цените за монтажа могат да бъдат включени в общата стойност или да се договарят отделно. Затова ви съветвам, когато преглеждате обявите за продажба на ролетни гаражни врати, да четете внимателно и да търсите форма за контакт. Това ще ви позволи да уточните всички подробности предварително.