Гаражна врата "летящо крило"

Гаражна врата "летящо крило"

- характеристики, достойнства и недостатъци, цена
автор: Марин Чучуков

Гаражна врата "летящо крило"

   Сред различните видове гаражни врати, които се продават на нашия пазар, можете да попаднете и на гаражна врата, носеща името "летящо крило". Въпреки интригуващото наименование, това е врата за гараж, изпълняваща съвсем конкретни функции, със своите обективни достойнства и недостатъци...

   Гаражната врата "летящо крило" спада към вида повдигащи се гаражни врати. При отваряне тя едновременно се завърта и повдига, като в крайно положение се прибира успоредно на тавана на гаража.За разлика от ролетните гаражни врати, гаражната врата "летящо крило" представлява една цяла плоскост, която не се "пречупва" на отделни сегменти и не се навива при повдигане. Обикновено се изработва от листове горещо поцинкована стомана с дебелина 0,8 мм, покрити с полимерно прахово покритие, осигуряващо добра антикорозионна защита.
   Задвижването може да бъде както ръчно, така и автоматично. То се осъществява посредством ходови ролки, предвижващи крилото по направляващи водачи, разположени от двете страни на вратата. Пружинен амортизатор осигурява нейното безопасно и безшумно  отваряне и затваряне. Системата за заключване може да бъде двустранна или тристранна (в този случай цената ще бъде малко по-висока). Има възможност за прорязване на вентилационни отвори, прозорци или допълнителна входна врата с отделно заключване. Стандартните цветове са кафяво и бяло, но ако сте готови да платите по-висока цена, можете да изберете сред около 15 допълнителни цвята. Също така е достатъчно голямо и разнообразието на материалите, които могат да се използват при изработване на крилото на вратата. Ако желаете, то може да бъде обшито и с истинско дърво.
   Гаражните врати тип "летящо крило" се срещат в две разновидности в зависимост от начина им на отваряне. При навесната гаражна врата тип „летящо крило”, когато е напълно отворена, около 1/3 от плоскостта остава извън гаража, образувайки нещо като навес. Прибиращата се гаражна врата тип „летящо крило” при отваряне се прибира напълно в гаража.   
   Сред достойнствата на тази гаражна врата са простотата на нейната конструкция, сравнително лесният монтаж, почти безшумният ход. Опасността от нараняване е сведена до минимум, благодарение на меките ленти между крилото и рамката, усъвършенстваната защита на кантовете и ъглите и специалното покритие на рамката и крилото на вратата.
   Сред недостатъците на този вид врати за гараж на първо място се посочват по-ниските топлоизолационни свойства на стандартния панел. Друг недостатък на гаражната врата тип „летящо крило” е наличието на мъртва зона при отваряне - както пред входа, така и във височина на гаража. Проблеми може да ви създаде автоматиката или да се скъса пружина.
   Още материали за гаражните врати можете да изберете в Съдържанието.
   Важен въпрос е и на каква цена можете да купите гаражна врата тип "летящо крило". Ценовият диапазон е широк, крайната сума до голяма степен зависи от вашите предпочитания. Има оферти за гаражна врата "летящо крило" на цена от 400-500 лева, но това е цена за стандартни базови модели - без топлоизолация, с ръчно задвижване и без никакви екстри. Когато преглеждате обявите на различните фирми, четете внимателно какво се включва в посочената цена. Често търговските сйтове имат ценови таблици или конфигуратор, в който след като изберете нужните ви параметри, ще получите и точна цена за новата ви гаражна врата тип "летящо крило", но обикновено тя е поне 900-1 000 лв.