Гаражни врати-видове

Видове гаражни врати

- конструктивни особености и цени

автор: Марин Чучуков


модерна гаражна врата

   При построяването на нов гараж или при обновяването на вече съществуващ, естествено възниква въпросът какъв вид гаражна врата да изберем. Изборът на гаражна врата е важен момент, както от гледна точка на сигурността, така и от чисто естетическа гледна точка...


   Сред видовете гаражни врати добре познат вариант са традиционните врати с едно или две крила, на панти. Няма смисъл да ги описвам - всеки от вас има представа как изглеждат. Това е морално остаряла конструкция, ако можем така да я наречем. Този вид врати са тежки, не осигуряват достатъчно добра изолация на гаража, с течение на времето вратата "провисва" от тежестта си и започва да стърже по плочките или асфалта. При по-силен вятър масивната порта може да причини щети на автомобила или дори да нарани човек.
   Впрочем, има хора, за които тези проблеми са незначителни. Ако сте от тях - няма смисъл да четете цялата статия. Но в случай, че искате да имате модерна и функционална гаражна врата, със стилен външен вид - следващите редове ще ви помогнат да се ориентирате сред видовете гаражни врати, които се продават на българския пазар.
   Според конструктивните си особености съвременните гаражни врати се поделят на няколко основни вида - секционна гаражна врата, ролетна гаражна врата и гаражна врата тип "летящо крило". Цените им варират в зависимост от нужния ви размер и допълнителните екстри, с които ще бъдат оборудвани.
   За повече подробности (пълно описание, предимства и недостатъци) можете да прегледате съответните статии:
   Секционна гаражна врата. Състои се от отделни плоскости, обикновено 4-5 на брой - два листа горещо поцинкована стомана с изолиращ слой между тях. Средната цена е около 1 100-1 500 лв.
   Ролетна гаражна врата. Наподобява донякъде първия вид, но е с по-голям брой ламели. Средната цена е 100-150 лв. на квадратен метър, автоматиката - около 500 лв.
   Гаражна врата "летящо крило". За разлика от първите два вида, тази врата за гараж се състои от една цяла плоскост. Отваря се чрез повдигане и едновременно завъртане, докато не се прибере успоредно на тавана на гаража. Цените започват от около 500 лв.
   Едно от главните достойнства на съвременните гаражни врати, наред с модерния дизайн и практичността, е и възможността да се автоматизират. А според начина на задвижване можем да разграничим следните видове: гаражна врата с верижно задвижване, врата с ремъчно задвижване, винтово задвижвана гаражна врата. Има също така вариант вратата на гаража да се завърта директно при отваряне и затваряне. Тези и други въпроси ще разгледаме по-подробно в следващата публикация. В нея ще дадем конкретни съвети, които ще ви помогнат при избора на подходяща за вас гаражна врата.
   В случай, че тази статия за видовете гаражни врати не е точно това, което търсите като информация - можете да прегледате Съдържанието. В него са представени всички публикувани до момента статии. А ако си знаете всичко - смело можете да преминете към поръчка и закупуване на вашата нова гаражна врата. Избирайте внимателно сред многобройните оферти в Интернет и нека имате късмет да я намерите на възможно най-изгодна цена!