Избор на гаражна врата

Как да изберем подходяща гаражна врата

автор: Марин Чучуков 


  

   Как да изберем гаражна врата? Отговорът на този въпрос е от съществено значение за хората, които искат да направят избор самостоятелно, без да се доверяват сляпо на предложенията на специализираните фирми, занимаващи се с продажба и монтаж на гаражни врати. Съвременните гаражни врати са практични и красиви, разнообразието е голямо. Наистина не е лесно да се избере врата, която максимално да отговаря на нашите нужди...

   За човек, който не е специалист, изборът на подходяща врата за гаража може да е труден, но не и невъзможен. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете най-добрата гаражна врата за вашия конкретен случай. Преди всичко, трябва да имате представа, какви гаражни врати се предлагат в момента на българския пазар. Ако не сте наясно - можете първо да прегледате статията
"Видове гаражни врати".  Така, сега да продължим. Налага се да проявим търпение и да се запознаем малко по-подробно с въпроса. С колкото повече предварителна информация разполагаме, толкова по-лесно ще ни бъде да изберем. В зависимост от екстрите, цената на новата врата за вашия гараж може да бъде достатъчно висока, затова тя трябва в най-пълна степен да отговаря на вашите изисквания. С други думи, трябва да се намери максимален баланс между цената на вратата от една страна и нейните качества и вашите нужди - от друга.
   Първият и естествен въпрос е "Каква е цената, която ще платя за новата си гаражна врата?" Въпросът е естествен, но за да бъде даден отговор на него, първо трябва да се отговори на ред други въпроси. Това е така, защото въпреки че основните видове гаражни врати, които ще разгледаме, се различават по цената си, крайната сума до голяма степен зависи от вашите предпочитания, от избора на допълнителни екстри. Но, да караме поред.
   Обикновено, когато стане дума за гаражни врати, си представяме добре познатият вариант с две крила на панти. Тази врата може да бъде направена и от кварталния майстор. Нужни са няколко винкела, ламарина, дървени дъсчици, електрожен. Никаква философия. Но този тип гаражна врата има едно-единствено предимство - сравнително ниската цена. Нито е особено практична, нито пък има кой знае какъв вид. Дъсчиците с течение на времето се разместват, ламарините ръждясват, крилата провисват и започват да стържат по плочките или асфалта. При отваряне заемат място, при по-силен вятър не е изключено да се стигне до щети по автомобила, или дори да пострада човек. В момента има значително по-удачни решения.
   Гаражна врата "летящо крило", или както още се нарича - махова. Цената е малко по-висока. Състои се от една цяла плоскост. При отваряне едновременно се повдига и завърта, като се прибира успоредно на тавана на гаража. Изисква известно свободно разстояние пред гаража. Сравнително трудно е да поръчате нестандартен размер, с ниска херметичност е (т. е. гаражът няма да бъде дотолкова добре защитен от атмосферни влияния - студ, влага и проникване на прах). Предимствата са, че има добра възможност за автоматизация, монтира се сравнително бързо и е с добра защита против взлом. Лесна поддръжка.
   Ролетна гаражна врата. По принцип е малко по-скъпа от предишния вид. Състои се от множество отделни ламели. Повече проблеми с поддръжката, сравнително слаба възможност за защита против взлом, не е подходящ вариант, ако искате да има прорязани прозорци или допълнителна пешеходна врата. Задължително е да се предвиди пространство над входа на гаража (там ще се монтира кутията, в която ще се навиват ламелите). Херметичност и шумоизолация - на средно ниво. Предимство - лесно се изработват варианти с индивидуални размери по избор на клиента.
   Четвъртият вариант, който можем да изберем, е секционната гаражна врата. Цената е най-висока, но и предимствата никак не са малко. Тази гаражна врата е отличен избор в случаите, когато гаражът е свързан непосредствено с вътрешните помещения на вашия дом (отлична шумо- и термоизолация). Висока защита срещу взлом, никакви проблеми с остъкляването или прорязването на допълнителна пешеходна врата. Секционната гаражна врата е и със сравнително лесна поддръжка, а и се предлагат (срещу по-висока цена, разбира се) най-разнообразни варианти по отношение на цвета и допълнителни декоративни елементи.  
   Има няколко основни въпроса, на които трябва да се отговори при избора на гаражна врата. Те са следните: Как да се отваря вратата? Дали имаме нужда от автоматично отваряне (съответно - с бутон или с дистанционно управление)? Нужна ли ни е изолация на гаражната врата? От какъв материал искаме да бъде вратата - стомана, алуминий, дърво? Имаме ли нужда от прозорци и допълнителна пешеходна врата? С каква степен на защита да бъде вратата? На тези въпроси трябва да си отговорим преди да изберем един или друг вид гаражна врата. Добре е да потърсим мнението и на познати, които вече имат подобна и могат да споделят своите впечатления.
   Накратко, ако имате масивна дворна порта (или периметърът около гаража е защитен по някакъв начин) и не държите толкова на изолацията - можете да си поръчате ролетна гаражна врата. Максимумът е секционната гаражна врата - с най-висока цена, но и получавате най-доброто срещу парите си. Маховата гаражна врата, или "летящо крило", е компромисен вариант, но ако я изберем, не бива да забравяме за нейните конструктивни особености. Още информация за гаражните врати можете да получите ако прегледате Съдържанието.
   Надявам се, че тази публикация ще ви помогне да закупите подходяща за вас гаражна врата. Сега вече можете да разгледате предложенията на различните фирми, занимаващи се с доставка и монтаж на гаражни врати и да изберете най-доброто за вас. Сайтовете на по-големите фирми разполагат и с автоматичен калкулатор на цени, но при всички положения най-добре е да потърсите и форма за контакт, за да направите допълнителна консултация и да уговорите всички подробности предварително. Така гарантирано ще изберете гаражна врата, в най-голяма степен отговаряща на вашите нужди и максимално съобразена с особеностите на вашия гараж. Успех в избора!